Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Bir problem üzerinde çalışırken asla çözümün güzelliğiyle uğraşmam. Ama önerdiğim çözüm güzel değilse çözümün yanlış olduğunu anlarım.
Buckminister Fuller
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com

Tarih: 10.12.2003
Kategori: Kimya Dükkanı Sağ ok Kimya Dükkanı Sağ ok Koku ve Tat Kimyasal Maddeleri
7393 kez okundu.

Yaprak Alkolü - cis-3-hekzen-1-ol

Bu kokuyu duyup da beğenmeyen birisine rastlamak pek de mümkün değildir. Bir parktan geçerken hepimiz onunla karşılaşmışızdir ve şöyle derin bir nefes alıp içimize çekerek, yeni kesmişler çimenleri sözü ağzımızdan dökülmüştür. Evet, taze kesilmiş çimen kokusundan bahsediyorum. İşte bu kokudan sorumlu olan molekül ise Yaprak Alkolü olarak adlandırılan cis-3-hekzen-1-ol'dur. Kaynama noktası 156-157 °C ve yoğunluğu 0.8489 g/mL olan renksiz bir sıvıdir. Yeşil çay, %30'a kadar yaprak alkolü içerir. Neredeyse her yeşil bitkide az ya da çok bulunur.

cis-3-hekzen-1-ol'ün, stereospesifik sentezi, sodyum asetilenürün etillenmesi sonucu oluşan 1-bütinin etilen oksit ile tepkimesiyle elde edilen 3-hekzin-1-ol ile başlar. Paladyum katalizörlüğünde seçici hidrojenlenmesi sonucu da cis-3-hekzen-1-ol elde edilir.

Yaprak alkolü, parfümlerde yeşil bitki kokusu vermenin yanısıra baska koku moleküllerinin sentezlerinde de baslangıç maddesi olarak kullanilir.

Üye Yorumları

Yazar Mesaj
zbilgili
Tarih: 26.10.2007
Ben de cok severim o kokuyu, merak ederdim ne oldugunu. Tesekkurler bilgilendirme icin. :).

Copyright © 2004-2023 - https://www.kimyasanal.com  
Mevzuat.com açıldı.
Turkbank.com açıldı.
FinansMuhendisi.com açıldı.