Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Mikroskop insana önemini gösterdi; teleskop da önemsizliğini...
Manly Palmer Hall
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 09.02.2005
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Biyokimya Sağ ok Biyokimya Hakkında Genel Bilgiler
11581 kez okundu.


Viroidler

Bir insanin vücudu trilyonlarca hücreden oluşuyor. Hiç bir hücremiz tek başına, dışarıda bir yerde yaşayamaz ve tüm hücrelerin bir birine ihtiyacı var. Bu “çokhücreli” hayat örneğidir.

Bakteriler “tekhücreli” hayat örneğidir. Tek hücre bir süre sonra aynen kendisi gibi bir çok hücreye vesile olacaktır (uygun şartlar altında).

Virüsler hücresiz hayat örneğidir. En dar tanımlara göre bile, en azından bir hücrenin içine girdikten sonra bir virüs canlı” kabul ediliyor. En büyük virüsü oluşturmak için gerekli molekül sayısı en küçük bakteriyi oluşturmaktan kat kat az. Aynı durum bakteri:insan hücresi oranı için de geçerli.

Şu adresten, insan saçından virüse kadar farklı büyüklükteki canlı örnekleri interaktif bir şekilde karşılaştırılabilir:

http://www.cellsalive.com/howbig.htm

Bir de bunların yanında tekmoleküllü” hayat tarzı var. Evet, “hayat” tanımı hep tartışılmıştır, ama en az iki çeşit canlı var ki, bu tanıma sadece 1 tane molekülden oluşmakla uymaktadır. Viroid ve prionlar. Prionlar hakkında gelecek sefer.

Viroidler tek bir RNA molekülünden oluşuyorlar. 1 tane RNA molükü = 1 canlı viroid.

Bu RNA molekülleri daireseldir ve molekül-içi baz çiftleri gözlemlenmektedir.

Yukarıdaki resimde elektron mikroskopu ile 350,000 kere büyütülmüş dairesel ve çizgi şeklinde (açılmış) iki viroid gösterilmiştir.

(ref: http://emu.arsusda.gov/typesof/pages/viroid.html)

Bir viroidin şeması. Sadece bir RNA molekülüdür.


Viroidler kendilerini bir hücrenin çekirdeklerine sokarak orada sayıca çoğalırlar. Genelde bitkileri etkilediği biliniyordu. Daha sonra insanda hepatit D'ye sebep oldukları ispatlandı.

Toplam 516 yayın “viroid”lerle ilgili (“virüs” kelimesini “içeren” yayın sayısı PubMed'de en az 726073). Daha çok az şey biliniyor. Daha bilinecek ne kadar çok şeyin olduğu da bilinmiyor.

Tek molekül ama tasarım, amaç, çoğalma ve “hayatın diğer özelliklerini taşımakta...




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com