Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Bir çok insanın kazanma arzusu vardır. Ancak çok azında, kazanmak için yapılan hazırlık arzusu da vardır.
Bobby Knight
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


! Dikkat:
Görmek istediğiniz yazı, daha önce yayınlanan aşağıdaki yazılarla ilişkilidir. İsterseniz önce bu yazıları okuyun/inceleyin.

İlişkili Yazılarİlişkili Yazılar

  1. Fizyonun Kimyası



Tarih: 16.09.2003
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Enerji Sağ ok Nükleer Enerji
14001 kez okundu.


Radyoaktivitede Kritik Kütle

Insanin aklina, kardesim neden bu uranyum denen radyoaktif nane, kendiliginden bozunuyor ama kendiliginden fizyona ugramiyor gibi bir soru gelebilir. (yani, bu benim aklima geldi de, sizin de akliniza geldigini varsayiyorum demek oluyor)

Uranyum pasa pasa bozunurken olusturdugu nötronlar, uranyumun zincirleme bir sekilde ardi ardina bozunmasini saglamak icin fazla hizli ve enerjetik kacmaktadir. Ilginc bir durumdur bu. Genelde, enerji yetersizliginden, aktivasyon enerjisinden bahsedilir ama bu kez fazlasi var ama bir ise yaramiyor. Bir baska neden de, uranyumun bozunurken (simdi buraya bir parantez actim, uranyumun bozunmasi diyorum ama bunu biraz acayim istedim. Uranyum yari ömrü on üzeri 8-9 yil olan radyoaktif bir element oldugu icin yavas yavas bozunan, etrafa gülücükler misali, radyoaktif parcaciklar sacan, bozulan, nötron yayan periyodik tablomuzun sirin bir elementidir. fizyon olayi ile bu bozunma kelimelerini birbiyle karismasini engellemek icin actigim bu parantezi simdi bira daha acilmamak üzere kapatiyorum ve susuyorum.) etrafa yaydigi nötronlar, baska bir uranyum cekirdegine carpmadan uzaklasip gidiyor olma durumu vardir. Bunun icin, uranyum miktarinin belli bir degerden yüksek olmasi gerekmektedir. Buna sanirim kritik kütle denmektedir. Denmiyor olsa bile ben simdi demis bulunuyorum, bu böyle biline artik. Bu kritik kütle, uranyum icin birkac kilogramdir. (simdi affiniza siginarak bir parantez daha aciyorum.. Uranyum uranyum diye bagiriyorum ama bu uranyum, 235U olacak. Simdi, yaziyi bastan alip, tüm uranyum dedigim yerlere 235U getirip o sekilde okuyunuz, hem konu pekisir fena mi?) Bu kritik kütle meselesi aslinda fizyonun atom bombasi seklinde kullanilmasinda kolaylik saglamis demek mümkün gibime geliyor. Nagazaki ye ve Hirosima ya atilan atom bombalarinda bu kritik kütle kavrami kullanilmistir. Birbirinden bagimsiz iki uranyum parcasi ki bunlarin agirliklari toplami, kritik kütleye denk gelecek sekilde hesaplanmakta, klasik bir patlama ile birbirine yapistirilmakta, anahtar-kilit seklinde düsünülebilinir ve kritik kütleye ulasan Uranyum, yerinde duramamakta ve zincirleme ve durdurak bilmeyen parcalanma, bozunma, yani fizyon gerceklesmektedir. Su an icin daha farkli teknolojiler kullaniliyor olsa gerek.

Ama bu kritik kütle denen hadise, biraz can sikici bir konu. Insani kisitlayan ve kilolarca uranyum harcatan bir dert. Bu kütlenin azaltilmasi icin uranyumun normal olarak yaydigi nötronlarin yavaslatilmasi düsünülmüs ve bunun icin su uygun görülmüs (Neden su derseniz, etrafiniza bir bakin derim, denizler, göller, bulutlar, anladiniz mi simdi?) ve bu sayede uranyumun kritik kütlesi 0.8 kg civarina kadar cekilmis. Su ile sanírim uranyumun bir bulamaci hazirlaniyor. Cözelti demeye dilim varmadi, uranyumdan ne kadar sulu cözelti olur pek emin degilim. Iyi de, sulu bulamac halindeki uranyum nasil olur da, fizyona girer, biz islak odunu, kömürü yakacaz diye terler akitiyoruz diyenleri ilkokul fen bilgisi-4 kitabina davet ediyorum.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com