Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Ciddiyet sığlığın tek sığınağıdır.
Oscar Wilde
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com




Polimerlerde Moleküler Ağırlık Çeşitleri

1-) Sayıya dayalı ortalama moleküler ağırlık (The number-average molecular weight, Mn) bir polimer örneğindeki polimer moleküllerinin sayısının çeşitli deneysel yöntemler kullanılarak sayılması sonucu hesaplanır. Mn ölçmek için kullanılan metodlar şunlardır: Buhar basıncı düşmesi, donma noktası azalması, kaynama noktası artışı ve osmotik basınç hesabı. Mn , polimer örneğindeki moleküllerinin toplam ağırlığının örnekteki mol sayısına bölünmesi sonucu hesaplanır.



2-) Ağırlığa dayalı ortalama moleküler ağırlık (weight-average molecularr weight, Mw) polimer örneğinin içinden geçen ışığı ne kadar saçtığı ölçülerek hesaplanır (Light scattering measurement). Mw aşağıdaki gibi tanımlanır:



Burada wx, ağırlığı Mx olan moleküllerin ağırlık oranıdır. cx, Mx moleküllerinin ağırlık konsantrasyonu ve c'de polimer moleküllerinin toplam ağırlık konsantrasyonudur.
Bir polimer çözeltisi molekül ağırlığı arttıkça ışığı daha fazla saçtığından, bu yöntem yüksek ağırlıklı polimer moleküllerinin ağırlığının hesaplanması için daha uygundur.

3-) Viskoziteye dayalı moleküler ağırlık (viscosity-average molecular weight, Mv ) da polimer çözeltisinin viskozite hesabına göre bulunur. Mv aşağıdaki gibi tanımlanır:



Burada a, polimere göre değişen bir sabit olup genellikle 0.5 - 0.9 aralığındadır (zaten a = 1 olursa Mw = Mv olur )
Bir polimer örneğinin makul bir şekilde karakterizasyonu için birden fazla ortalama molekül ağırlığının ve molekül ağırlık dağılımının bilinmesi gerekir, aksi takdirde hatalı sonuçlara varılabilir. Bunun içinde, çok zahmetli olan eski metodlar yerine kısa adı SEC (size exclusion chromatography) ya da diğer adıyla GPC (gel permeation chromatography) olan bir alet kullanılmaktadır.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com