Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Bir kimsenin akıllı olduğu cevaplarından, bilge olduğu da sorularından anlaşılır.
Necip Mahfuz
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com




Polimerlerde Kristallenmeyi Etkileyen Faktörler

Polimerlerin kristallenmesinde polimerin yapısı kadar, ana zincire bağlı olan gruplar (ikincil kuvvetler) da önem taşır. Mesela en basitinden polietileni ele alalım. Polietilenin basit ve düzenli yapısı sayesinde moleküller harika bir şekilde bir arada gruplanabilirler. İkincil kuvvetlerin azlığına rağmen bu düzgün yapı sayesinde polietilen kolay bir şekilde yüksek oranda kristallenir.

Polietilenin haricindeki polimerler takdir edersiniz ki daha karmaşıktır. Örneğin poli (eprilocaprolaktam) ve diğer poliamitler de yüksek derecede kristallenirler. Amit grubu polar olduğu için ikincil kuvvetleri (hidrojen bağları sayesinde) polietilene nazaran daha güçlüdür, fakat moleküllerin düzenlenmesi polietilendeki kadar kolay olmayacağı için (amit gruplarından dolayı) poliamitler ilk etapta beklenenden daha az kristallenme gösterirler.

Polistiren, PVC gibi polimerler ise baya zayıf kristallenme gösterirler. Bu maddelerin hem karmaşık yapısı (polietilene nazaran) hem de ikincil kuvvetlerinin zayıflığı kristallenmelerini zorlaştırır. Florokarbon polimerlerinin ise bu konuda bir istisna olduğunu belirtmeden geçmemek lazım. Politetrafloroetilen (nam-ı diğer Teflon :) ve polivinilflorür gibi polimerler, flor grubunun küçük olması ve gruplanmayı pek fazla etkilememesinden dolayı rahat bir şekilde kristal örgü oluşturabilirler.

Polimer zincirinde sıkı halkalı yapılar taşıyan polimerler de (selüloz gibi) zor kristallenirler. Böyle durumlarda moleküllerin polaritesi orta düzeyde kristallenmeye imkan sağlar, daha yüksek kristallenme ise ancak molekülleri mekanik olarak germek ile mümkündür.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com