Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Fikirler paraşüt gibidir, sadece açık olduklarında işe yararlar.
Thomas R. Dewar
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 10.05.2003
Kategori: Analitik Kimya Sağ ok Enstrümental Kimya Sağ ok NMR Spektroskopisi
19310 kez okundu.


Nükleer Manyetik Rezonans (NMR)

Organik Kimya da moleküllerin yapisinin tayininde oldukca ama oldukca sık kullanılan bir spektroskopik yöntem. Biraz tarihcesine girecek olursak, ilk NMR sinyali aslinda Bloch ve Purcell isimli iki fizikci tarafindan 1945 yilinda ayni zamanlarda bagimsiz olarak bulundu. Bu buluslari onlara 1952 yilinda Nobel Fizik Ödülünü kazandirdi. Fakat bu yöntemin kimyada molekül yapisi tayininde kullanimi kimyacilar tarafindan baslatilmistir. Ve günümüzde sadece kimya alaninda degil tip alaninda da oldukca sik bir sekilde kullanilmaktadir. Futbolla özdeslesmis bir kavram olarak MRI denilen Manyetik Rezonans Görüntüleme, dokulardaki su miktarinin tayiniyle vücuttaki bazi rahatsizliklarin tesbitinde kullanilabilmektedir.
Kimyadaki kullanimina gelecek olursak, sentezlenen moleküllerin yapilarini anlamak icin kullanilir. Diger spektroskopik yöntemlerin aksine tek basina, tüm yapiyi aydinlatacak bilgi verebilmektedir.
Biraz da calisma prensibinden bahsedecek olursak. Cekirdekteki protonlarin spin yani dönme hareketinden dolayi olusan manyetik alanlari vardir. Ve bu protonlar kendi hallerinde iken es enerjiye sahiptirler ta ki baska bir dis manyetik alan icerisinde farkli enerji seviyelerine yarilana kadar. Isin icinde bir de her bir protonun kendi manyetik alani oldugu icin,her bir protonun cevresindeki protonlardan etkilenmesi vardir. Bu etkilenmeler ve enerji fakindan yola cikarak, protonlarin etrafindaki kimyasal cevre hakkinda bilgi edinebilmekteyiz. Bu da kisaca ifade etmek gerekirse molekülün yapisini tesbit etmemize yaramaktadir.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
skocak
Tarih: 07.03.2007
üniversitede NMR'ı seçmeli ders olarak alma şansı olanlar korkmasın alsınlar.Göründüğü gibi korkunç bir şey değil aksine bulamca çözmek gibi.
ogurel
Tarih: 26.06.2007
bence organıgı sevenler ıcın bulmaca cözmek gıbı.ben organıkcı oldugum ıcın cok keyıf alıyorum aynı zamanda cıhazı kullanma sansımda oldu 2 boyutlu ve 3 boyutlu veya hetcora fln gırınce bıraz kasabılır öörencılerı:)
edegirmenci
Tarih: 20.07.2007
bende bu yıl organık yapı tayini dersi aldım ama tam olarak ögrendigimi düsünmüyorum. bu konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorum keyifli bir alan. bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
sozcubukcu
Tarih: 20.07.2007
Metin Balci'nin NMR kitabinin oldukca faydasinin dokunacagi kanaatindeyim.

http://www.kimyasanal.com/konugoster.php?yazi=97jvqi1szk

Bunun disinda, en azindan ODTU kutuphanesinde, sirf yapi tayini sorulari iceren kitaplar vardi. H,C-NMR'lari, IR ve UV'leri verilmis kapali formulu bilinen bilesigin yapisini bulmaniz gereken alistirma sorulari olan kitaplardi. Ne kadar cok alistirma yaparsaniz, o kadar cok bilginiz, tecrubeniz artar. Bol bol yapi tayini cozmeye calisin.
ogurel
Tarih: 21.07.2007
evet cok fazla örnek çözmenız lazım ki spektruma bı bakısta ne yorum yapacagınızı bılebılın aksı takdırde zorlanırsınız...bol bol boll soru çözün derim ben..
sceyhan
Tarih: 21.08.2009
üniversitede 2 tane NMR la ilgili seçmeli ders vardı 2 sini de seçmiştim çok iyi olmuştu bu sayede enstrumantal dersini çok rahat geçmiştim


Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com