Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Birşey yaratmada tek ve en zor kısım başlangıçtır; zira bir çim biçme bıçağının yapımı bir meşe ağacı yapımı kadar zordur.
James Russell Lowell
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 20.10.2006
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Nanokimya Sağ ok Nanoteknoloji
5589 kez okundu.


Nanoparçacıkların Protein Gibi Katlanması

Eminim son yıllarda en cok duydugunuz terim ne deseler bircogumuzun cevabi Nanoteknoloji olurdu. “Midget-çok küçük” anlamına gelen Yunanca bir kelimeden türeyen nano hepimizin bildigi gibi bir ölçü birimi ön ekidir ve milyarıncı parçayı gösterir. Nanoteknoloji ise genel olarak maddeyi dolaylı olarak atom boyutuna yani “nano-boyutuna” indirgeme işidir.Daha ozenli bir tanim yapmak istersek Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması kontrolü ve üretimi amacıyla, fonksiyonel materyallerin, cihazların ve sistemlerin geliştirilmesidir.




Fakat bilim ve teknolojide yeni ufuklar acmasi beklenen nanoteknoloji dunyasinda hersey toz pembe degil. Elbette bu alanda calisan bilim adamlarininda temel problemleri var, bunlardan biri ve hatta en onemlisi ise ‘nanoskopik' parçacıkların işe yarar yapılara dönüşecek şekilde katlanmalarını sağlamak. Nanoteknolojide katlamak işleminden kastedilen, nanoskopik parçacıkların birbirleriyle bütünleştirilerek mekanizmaların oluşturulması. Bizi sevindiren gelisme ise ABD üniversitelerinden University of Michigan daki araştırmacıların nanoparçacıkları üç boyutlu yapılar oluşturabilecek şekilde katlamanın yeni bir yolunu bulması. Şimdiye dek nanoparçacıkların kat kat üstüste koyulması için ayrıca özel bir sıvı veya yapıştırıcı katman kullanılıyordu ( bunu bende bilmiyordum).

University of Michigan'dan Nicholas Kotov'un araştırmasında, suya batırıldığında ladmiyum-tellür nanokristallerinin, 2 mikron kalınlığında katlar oluşturabildiği ortaya çıktı. Kotov ve yardımcısı Sharon Glotzer, bu tesadüfi gibi görünen sonucu bilimsel olarak anlayabilmek için yeni deneyler ve simülasyonlar gerçekleştirdi.
Sonuçta, nanokristallerin katlanmasında karmaşık birçok faktörün aynı anda etkileşiminin yattığı ortaya çıktı. Simülasyonlarda nanokristallerin katlanmasıyla bazı proteinlerin katlanmasını andırdığı anlaşıldı.
Nanopartiküllerin katlanmasını başarmak, bu alanda yeni cihazların üretilmesinin de önünü açacak. Glotzer, bunun için kadmiyum telluridin katman oluşturabilme yeteneğinin daha iyi anlaşılması gerektiğini de vurguluyor. Glotzer, nanoparçacıkların kendi aralarında organizasyon becerilerinin yönlendirilebilmesi halinde, nanoparçacıkların belki gelecekte insan hücrelerinde protein gibi davranış gösterebileceklerini ve bu sayede ilaç olarak kullanılabileceğini savunuyor. Heyecan verici degil mi ??

İlgili makaleye  http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/314/5797/274  adresinden ulasabilirsiniz.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com