Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Bilgin olan konuşur ama alim olan dinler
Jimi Hendrix
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 01.04.2003
Kategori: Organik Kimya Sağ ok Organik Kimya Sağ ok Organik Kimyada Mekanizmalar
24819 kez okundu.


Karbokatyon

Karbonun üç bağ yapıp artı yük aldığı haline verilen genel isim. R3C+ olarak gösterilebilir. Kararsiz bir ara üründür. Ilk kez George A. Olah tarafindan spektroskopik olarak tesbit edebilecek kadar kararli hale getirilmis halleri sentezlenmis ve bu calismasiyla olah 1994 yilinda Kimya Nobel Ödülünü kazanmistir.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
uerdogan
Tarih: 08.11.2007
karbokatyona nükleofil saldırdığında bazikliği artar ve kararlı bir yapıya dönüşür ayrıca rezonans yapısı olarakta konjuge bağlar boyunca yük hareketi yapının karalılığını dahada artırır
zbilgili
Tarih: 09.11.2007
uerdogan, karbokatyona nukleofil saldirdiginda bazikligi artar demissiniz. Neyin bazikligi artar? Karbokatyonun mu? Nukleofil saldirdiginda karbokatyon dediginiz gibi kararli bir hale gecer ama bazikligi artar ne demek?
oacar
Tarih: 09.11.2007
Karbokatyonlar değerlik kabuklarında sadece altı elektron bulundurur ve bundan dolayı Lew,s asitleridir.KArbokatyonların çoğu kısa ömürlüdür ve oldukça etkindir.Karbokatyonlar Lewis bazlarıyla,kararlı elektron oktetine ulaşması için gerekli olan elektron çiftlerini verebilen molekül veya iyonlarla hızlıca tepkime verirler.
dgulhan
Tarih: 10.11.2007
yukardakileri pek yoruma benzetemedim..?
sozcubukcu
Tarih: 16.11.2007
Illa klasik anlamda yorum olmasi gerekmiyor. O konuda bildiginiz birseyleri de ekleyebilirsiniz.
nunal
Tarih: 21.11.2007
Ben bu karbokatyonları (biz karbonyum iyonu derdik) Sn1 reaksiyonlarından hatırlıyorum(nükleofilik sübstitüsyon).Sn1 reaksiyonları karbonyum iyonu üzerinden yürür ve nükleofilin karbonyum iyonuna saldırması ile devam eder.Sn1 reaksiyonları polar çözgenlerde daha kararlıdır.Zaten karbonyum iyonu kararsız bir ara ürün,sanırım George A. Olah polar bir çözgende bu iyonu spektroskopik olarak gözlemleyebileceği kararlılık düzeyine getirmiş olmalı.Tabi bu benim yorumum :)
sozcubukcu
Tarih: 22.11.2007
Guzel bir yorum ama Olah aslinda cok daha farkli bir taktik izlemis. Super asitleri kullanmis.
Bilindigi gibi super asitlerin superlikleri, anyonlarinin cok kararli olmasindan ileri gelmekte. O kadar kararlilar ki, proton filan istemiyorlar. Olah bunu kullanarak, karbokatyonun anyonu super asit olacak sekilde, ornegin, (CH3)3CF ile SbF5 i tepkimeye sokup (cozucusuz), SbF6- anyonu ile tertbutil katyonunu olusturmus ve NMR ile bu katyonu gozlemleyebilmis.
msunbul
Tarih: 25.11.2007
Benim bildigim kadariyla karbonyum ve karbokatyon birbiriyle tamamiyle farkli seyler. Karbokatyon R3C+ seklindedir. Karbonyumum adi ise amonyumdan gelmektedir. Mesela amonyok (NH3) molekulune asit eklendiginde amonyum olusur (NH4+). Ayni sekilde dort bag yapmis bir karbon atomuna H+ eklendiginde (evet karbon 5 bag yaptiginda), bu karbon karbonyum diye adlandirilir. (Mesela CH5+)
nunal
Tarih: 25.11.2007
Bir reaksiyonda karbonyum iyonu oluşuyorsa reaksiyon mekanizması SN1 dir. SN1 reaksiyonlarında reaktiflik sırası, karbokatyonların kararlılıklarıyla da paralel olan
http://www.webhatti.com/kimya/49638-organik-reaksiyonlar.html

SN1 reaksiyonları iki basamaktan meydana gelir

- Hız belirleyen, yavaş basamak Alkil halojenürün karbokatyon oluşturmak için iyonlaşması

- Hızlı basamak Nükleofilin karbokatyona katılması

http://www.kimyaevi.org/dokgoster.asp?dosya=520000402#OR0401

Bu cümlelerde karbonyum ve karbokatyonun anlamına bakarsak bence aynılar :) ki ben de karbonyum ve kabokatyon aynı şey diye biliyorum.Ama siz de haklı olabilirsiniz.CH5+ yı google a yazdığımda süper asit olduğunu gördüm ama karbonyum yazmıyordu.
sozcubukcu
Tarih: 25.11.2007
Sunbul hakli. Karbonyum ile karbokatyon farkli seyler.

http://en.wikipedia.org/wiki/Methonium

Bu tur konularda yabanci kaynaklar daha guvenilir Nadide.
nunal
Tarih: 25.11.2007
O zaman burda bir kavram yanılgısı var.Aydınlattığınız için tşk ederim.Hatta bu kavram yanılgısı formasyon derslerinde çok güzel bir örnek olur.Çok tşk ler msunbul ve Salih hocam.
hkilic
Tarih: 23.04.2012
Klasik olmayan karbokatyona (R5C+) karbonyum iyon denir ve karbanyon ile karıştırılmamalıdır. Klasik karbokatyona da (R3C+) karbenyum iyon denir. Bu iki tanım klasik ve klasik olmayan karbokatyonları birbirinden ayırmak için kullanılır. Klasik karbokatyonlar için tek bir Lewis yapısı yazılırken klasik olmayan karbokatyonlar tek bir Lewis yapısı çizilemez. İki reaktif tür arasındaki en önemli fark budur.


Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com