Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Ugraşılmaya değer problemler, değerlerini geri teperek ispatlarlar.
Piet Hein
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 14.04.2005
Kategori: Kimya Dükkanı Sağ ok Kimya Dükkanı Sağ ok Gündelik Kimya Sorular
7431 kez okundu.


Gündelik Sorular -7- 13C NMR Spektrumları

Bileşiklerimin 13C NMR spektrumlarında hep 80 ppm civarı kocaman, triplet bir sinyal görüyorum. Bunun neye ait olduğunu ve niye çatı biçimi yerine eş boylu bir triplet olduğunu söyler misiniz?

Bildiğiniz gibi NMR ölçümlerinde genellikle çözücü olarak CDCl3 yani dötero-kloroform kullanılır. Bunun sebebi 1H NMR spektrumlarında kloroformun hidrojeninin çok büyük bir sinyal vererek diğer sinyalleri baskılamasını engellemektir. Ama yine de 1H NMR spektrumlarında 7 ppm civarı çözücüye ait bir singlet görülür ki bu dötero-kloroform içinde az da olsa bulunan kloroform (CHCl3) hidrojenine aittir.

13C NMR'ına geldiğimizde ise, 80 ppm civarı gördüğünüz sinyal, bu sefer CDCl3 karbonuna aittir; aslında dötero-kloromun karbon bileşimi normalde olduğu gibidir, yani % 1,1 13C içerir ama çözücü olarak miktarı çözdüğünüz bileşiğinkinden çok daha fazla olduğundan sinyali de büyük olur.

Neden triplet olduğuna gelince bu çekirdeğin spin kuantum sayısı (I) denen kavramla alakalıdır. Öyle ki her çekirdeğin 0, 1/2, 1, 3/2, 2.. değerlerini alabilen bir spin kuantum sayısı vardır ve bir dış manyetik alana konan her çekirdek 2I+1 tane değişik yönlenişe, dolayısıyla değişik manyetik momente ve enerjiye sahip olur. Mesela 16O, 12C gibi izotopların I değeri 0'dır ve dış manyetik alanda yarılmazlar. 1H, 13C gibilerin ise I değeri 1/2 dir ve manyetik alanda paralel ve antiparalel olmak üzere ikiye yarılırlar. 2H (D) un ise I değeri 1 dir ve üçe yarılır. Bu da CDCl3'te bulunan her 13C ün etrafında üç farklı manyetik alan oluşabilme ihtimali anlamına gelir ve sinyalimiz eş boylu bir triplet gibi çıkar.

Son olarak, ayrntılı bilgi için Prof. Dr. Metin Balcı'nın NMR kitabına bakabilirsiniz.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com