Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Yaşamak için bir "neden"i olan, her türlü "nasıl"a dayanabilir
Friedrich Nietzsche
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com

Tarih: 04.10.2005
Kategori: Kimya Dükkanı Sağ ok Kimya Dükkanı Sağ ok Gündelik Kimya Sorular
4984 kez okundu.

Gündelik Sorular -11- Su Neden +4 Dereceden En Yoğundur?

Su niye +4 °C derece de en yoğundur

Bu biraz zor bir soru. tam olarak bir cevabi var mi ondan da pek emin degilim ama benim söyle bir yaklasimim olacak:

zaten bir kere bu deger neden +4 °C de, +5 °C ya da +6 °C degilin cevabi olmaz. su neden 0°C de donuyorun cevabi olmamasi gibi.

simdi, su neden bu sekilde bir maksimum yapip sonradan inise geciyorun (yogunluk bakimindan) cevabi, bana göre, suyun donmasiyla yogunlugunun düsmesinin nedeniin cevabi ile ayni.

Normalde tüm sivilar sogudukca yogunluklari artar, artar, donduklarinda da artar. yani hep artar.

Ama su gibi bazi istisna sivilar, donduklari zaman, yogunluklari azaliyor.

Ama su icin bu yogunluk azalmasi donmaya baslamadan önce yani +4 °C de basliyor ki bu da sanirim suyun yavas yavas hidrojen baglari nedeniyle fazla sikisik bir sekilde bulunmayan kristal yapisina gecmesinden kaynaklaniyor. yani su dondugu zaman, belirli bir geometride hidrojen baglari ile birbirlerine baglanabilecek sekilde bulunuyor ve bu da su moleküllerinin birbirlerine daha fazla yaklasik yogunlasmasini engelliyor. zaten bu suyun donmasiyla yogunlugunun azalmasinin klasik aciklamasi.
benim anladigim kadariyla da bu hidrojen baglari ile belli bir geometri ve mesafede su moleküllerinin bulunmasi durumu da +4 °C de basliyor ya da etkili olmaya basliyor ve bu nedenle +4 °C de en yogun halinde bulunuyor su.

Üye Yorumları

Yazar Mesaj

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!

Copyright © 2004-2023 - https://www.kimyasanal.com  
Mevzuat.com açıldı.
Turkbank.com açıldı.
FinansMuhendisi.com açıldı.