Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Birşey yaratmada tek ve en zor kısım başlangıçtır; zira bir çim biçme bıçağının yapımı bir meşe ağacı yapımı kadar zordur.
James Russell Lowell
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 28.05.2003
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Enerji Sağ ok Nükleer Enerji
86783 kez okundu.


Füzyon Nedir?

Füzyon (ing. fusion) fizyonun verdiği cesaretle çekirdeklerin çarpıştırılması sonucunda yapılabilirliği keşfedilen ve aslında güneş ve bilumum yıldızların yakıtlarını karşıladığı ana tepkimeye verilen addır.

Asıl keşif tarihinden ziyade füzyon için önemli tarih ilk somut denemesinin açıklandığı 1989 yılıdır. İki kimyager, Dr. Pons ve Dr. Fleischmann, elektrotlarla ağır su içerisinde füzyonu gerçekleştirdiklerini söylemişler ve büyük hayal kırıklığı sonrası kendileriyle birlikte füzyonun da popüleritesini yok etmişlerdir.

Füzyonun temel aldığı nokta iki atom çekirdeğinin birleşerek çok çok büyük miktarda enerji çıkarmasıdır.

Her atom çekirdeğinin öyle rastgele füzyon yapmamasının nedeni ise bu çekirdek birleşmesi için çok yüksek sıcaklıkların gerekmesidir. Zaten o sıcaklıklarda maddeler plazma (ing. plasma) halinde bulunmaktadırlar. Normal şartlarda plazma halinde bulunan atomlar bulunmadığına göre hayli zor bir enerji kaynağı olduğu anlaşılmaktadır.

Zorluğuna rağmen füzyon şu an mevcut bulunan en büyük enerji kaynağı. Zaten güneşin yakıtı olmasından doğal en güçlü enerji kaynağı olduğu felsefik olarak ortaya çıkıyor.

Reaksiyonun çok yüksek sıcaklık gerektirmesi ve sonucunda da çok büyük enerji üretmesi normal koşullarda füzyon'u gerçekleştirebilmek için soğuk füzyon kavramının ortaya atılmasına neden olmuştur. Fakat şu ana kadar reaktör kurulacak düzeyde hiçbir "soğuk füzyon" çeşidi geliştirilememiştir. O yüzden de mevcut tüm reaktörler fizyon ile çalışmaktadır.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2023 - https://www.kimyasanal.com  
Mevzuat.com açıldı.
Turkbank.com açıldı.
FinansMuhendisi.com açıldı.