Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Bilgin olan konuşur ama alim olan dinler
Jimi Hendrix
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 30.01.2004
Kategori: Kimya Dükkanı Sağ ok Kimya Dükkanı Sağ ok Ünlü Kimyagerler
14717 kez okundu.


DNA'dan Sonra...

DNA'nın yapısını 1953'te keşfettiklerinde, James D. Watson 25, Francis Crick de 37 yaşındaydı ve o ana kadar ciddi bir başarıları yoktu. F. Crick fizik öğrenimi görmüş, ardından Schrödinger'in What is Life? kitabını okuyunca -ki ODTU kütüphanesinde de mevcuttur bu kitap- biyolojiye kaymıştı. O dönemlerde bildiğiniz gibi fizik bilimi diğer bilimlerden çok daha öndeydi; 1940'larda kuantum fiziğinde birçok şey açığa çıkmışken analiz yöntemlerindeki gerilik -ki X-ışınından başka bir şey yoktu ellerinde- kimya ve biyolojide ancak sınırlı bir ilerlemeye olanak veriyordu. Kromozomların ve DNA'nın varlığı bilindiği halde yapıları hakkında bir fikirleri yoktu; öyle ki α-heliks yapısının çözümü için 1948, ilk protein yapı çözümü -miyoglobin- için 1957 senesinin gelmesi gerekmiştir. Bu yıllarda James D. Watson ise doktorasını yapıyordu ve bu iki insan Cambridge'de biraraya geldi. Onlardan başka DNA'nın yapısını çözmeye yönelik belli başlı birkaç grup vardı; yine İngiltere'de Maurice Wilkins ve Rosalind Franklin'le Amerika'da dönemin en büyük kimyacısı sayılan Linus Pauling bunlardan birkaçıydı.

Nihayetinde yapıyı çözümlemek F. Crick'le J. Watson'a nasip oldu, bu onlara Maurice Wilkins'la beraber 1962 Nobel'ini getirdi. Bundan sonra peki bu insanlara ne oldu? James D. Watson moleküler biyolojiyle uğraşmaya devam etti, şimdi, 2004 senesinde bu bilimin geldiği nokta aşikardır, kendisi de Cold Spring Harbor Laboratory'de Watson School of Biological Sciences'ın başındadır. Francis Crick ise bir süre daha protein sentezi, genetik kod üzerine çalışmalarını sürdürdü, son yirmi yıldaysa doğrudan insan varoluşunun merkezine, insan beynine yöneldi. Bilinç, algı gibi konuları hedef aldı kendine ve şu an Sinirbilim yani neuroscience dediğimiz dalın en büyük isimlerinden biri. California'da Salk Institute'ta çalışıyor. İngilizcesi The Astonishing Hypothesis olan ve Tübitak'tan Şaşırtan Varsayım adıyla yayımlanan kitabını şiddetle tavsiye ederim..

Kısacası onlar, 20. yüzyılın en büyük olmasa dahi, en önemli sonuçlarını doğuran buluşunu yaptılar. Aradan sadece 50 yıl geçti ve genetik biliminin, İnsan Genom Projesinin geldiği noktaya bakınız. Budur kardeşim...




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
tunye
Tarih: 08.01.2008
http://users.skynet.be/fa023784/dincturk/assets/Rosalind_2004.pdf
mdalkiran
Tarih: 08.01.2008
UMARIM HER KONUYA YASDIĞIMIZ İÇİN PROBLEM OLMAZ!
BİRA MAYASININ DNA ZİNCİRİNİN YAPISINI İKİLİK TABANDA OLASILIK HESABI İLE BÜYÜK BİR TUTARLILIK ORANI İLE AÇIKLANMASI İLE İLGİLİ SON GÜNLERDE BİR KONFERANS DİNLEDİM! BİR TÜRK FİZİKCİ HOCA YAPMIŞTI! ANLAMADIM TAM OLARAK BUNUNLA İLGİLİ BİRŞEYLER DUYDUNUZ MU ACABA!!
yeturkmen
Tarih: 09.01.2008
Yok duymadim ama kulaga ilginc geliyor.. Bu fizikcinin adini hatirliyor musunuz?
mdalkiran
Tarih: 09.01.2008
öğrenirim bir kaç güne!! sadece ankaradan gelen bir bayandı!
cdemirbilek
Tarih: 06.04.2008
DNA yapı çözümünün öyküsünü merak edenlere, TUBİTAK'tan 'İkili Sarmal' adlı kitabı tavsiye ederim..


Copyright © 2004-2023 - https://www.kimyasanal.com  
Mevzuat.com açıldı.
Turkbank.com açıldı.
FinansMuhendisi.com açıldı.