Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Nature does not care what we call it, she just keeps on doing it
Richard P. Feynman
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 06.03.2005
Kategori: Kimya Dükkanı Sağ ok Kimya Dükkanı Sağ ok Ünlü Kimyagerler
8305 kez okundu.


Carl Djerassi - Bilimsel Roman'ın Kurucusu

Carl Djerassi. Bu ismi ilk duydugumda takvimler 1998 yilini gösteriyordu. Hersey, Amerikan Kimya Sosyetesinin (ACS) Organik Kimya kismina üye olmamla basladi. 4 yil boyunca olimpiyat calismis bir bünye olarak artik daha farkli seyler arayisindaydim. Kamplardaki konulardan, analitik sorularindan, termodinamikteki klasik denklemlerden, inorganikteki moleküler orbital teorisinden sikilmistim. Artik kimyanin farkli yönlerini ögrenmek istiyordum. Büyük bir hevesle üye oldum. Ve bana 3 ay boyunca her hafta Chemical & Engineering News yollamaya basladilar. Ve henüz kimyaya yeni acildigimin farkina vardim o an. Kimyanin sinirlarinin olup olamayacaginin anlamaya baslamistim. Olimpiyat hayati boyunca aslinda cok fazla at gözlügü icerisinde kaldigimizi farkettim. Bir gün yine bu dergilerden birini okurken icerisindeki bir makalenin basligi cok ilgimi cekti:

Science in Fiction: not Science Fiction

Bilim kurgu degil ama roman icerisinde bilim yani Bilimsel Roman. Ilk kez böyle bir sey duyuyordum. Bir solukta okudum. Makalede Carl Djerassi ismindeki bir profesörün bir nevi yeni bir edebiyat akimi ortaya cikardigindan ve kitaplarindan bahsediyordu. Harikaydi. Farkli seyler arayis cemberimin tam ortasina düsmüstü bu konu. Roman ama bilimsel bir roman. Romandaki olaylar, bilim cevresinde geciyor. Yine, asklar, maceralar var ama bunlari yasayanlar bilim adamlari ve konunun icinde bilimsellik, arastirmalar vs.de var.

Hemen internetten arama yapip Carl Djerassi'ye ulasmaya calistim. Ama o zamanlar bu kadar yaygin olmayan web sitelerinden dolayi sadece, Harvard daki bir konusmanin haberi ile ilgili bir sayfada adini bulabildim Carl Djerassi'nin. Hemen o sayfadaki ilgili kisiye, e-posta atip Carl Djerassi'yi sordum. Artik burada olmadigini ve Stanford'da profesorluk yaptigini söyledi. Stanford un web sitesine girdim. Sanki yillardir görmedigim ilkokul arkadasimi ariyordum. :). Ve sonunda bulmustum Carl Djerassi'yi. Hakkinda okuduklarim sasirtmisti beni. Organik kimyaciydi aslinda. Ve en önemlisi "the pill" i ilk sentezleyen kisiydi. "The pill" yani, dogum kontrol hapi (Nedense "the pill" ünvanini almis dogum kontrol haplari). Üniversite birinci sinifin sikiciligi icerisinde cölde vaha bulmus gibiydim. ODTÜ kütüphanesinde kitaplarini aradim ama maalesef bulamadim. Ama sansliydim, komsumuz Bilkent'in kütüphanesinde " The Bourbaki Gambit " ve " Cantor's Dilemma " adli kitaplarini bulabilmistim. Yine bu aramalar sirasinda da ODTÜ kütüphanesine Bilimsel Roman tarzinda denebilecek eski bir kitap bulmustum: "Chromatography". Hem roman heyecaninda hem de kromatografi ögreten bir kitapti. Carl Djerassi'nin olmasa da, belki de aslinda Bilimsel Roman tarzinin ilk örnegiydi bu kitap. Birden birinci sinifin sikiciligi kendini keyifli okumalara birakmisti. Mutluydum.

Aradan yillar gecti. "Bilimsel" ve "Roman" kavramlarini birbirinden ayirmaya baslamistim zira hayatimdaki bilimsellik yetiyordu bana. Kesfedilecek baska romanlar vardi.

Tam Carl Djerassi ismi kendini bana unutturuyordu ta ki gecen yil, doktora hocamin, grup toplantisinda bir duyurudan bahsetmesine kadar:

"The Pill"'in babasi Carl Djerassi, "Aachen" a geliyor.

Evet, yanlis duymamistim. Carl Djerassi, Bilimsel Roman'in kurusucu, organik kimyager Carl Djerassi geliyordu. Heyecanlandim. Kimse anlamadi tabi heyecanimi. Sanki küllenmis bir ask tekrar alevlenmis gibiydi icimde. Bir kitapcida söylesisi ve imza günü vardi. Gitmeliydim mutlaka. Ama tarihi ögrenince tüm sevincim kacti. Cünkü tam da Türkiyeye tatile gidecegim zamana denk geliyordu. 6 yil önce yana döne internette aradigim Carl Djerassi ayagima geliyordu ama ben gidiyordum. Yeni asklar, eski küllerin onlari örtmesine engel oldu ve ben Türkiye'ye gittim.:).



Aslen Polonyali olan Djerassi, Viyana'da hayata gözlerini aciyor ve üniversite(1942) ve doktora hayatini(1945) ABD de gerceklestiriyor. Bir süre arastirmaci olarak kimya firmalarinda calistiktan sonra Wayne State Üniversitesinde(1952) ve ardindan halen bulundugu Stanford Üniversitesinde (1959) profesör olarak akademik hayatina basliyor.

Dogal bilesiklerin sentezleri, bunlarin tanimlanmasi, organik kimya problemlerine bilgisayarsal yapay zeka yaklasimi ve tip kimyasi hakkinda 1200'ün üzerinde makaleye sahip olan Djerassi, ayni zamanda burada hepsini saymamin imkansiz oldugu bircok ödülün de sahibi. Bunlarin basinda dogum kontrol hapinin ilk sentezinden ötürü aldigi Ulusal Bilim Madalyasi (1973) ve Wolf Ödülü (1978) geliyor.

1986'da baslayan yazma tutkusu, ona degisik edebi dergilerde yayimlanmis, siirler ve kisa hikayelerin yanisira, "Bilimsel Roman" türünde 5 kitap kazandiriyor.

1997'den beri de "Bilimsel Tiyatro" alanina ilgi gösteriyor ve dünyanin bir cok yerine sahnelenmis 5 tiyatro oyunu eseri birakiyor bizlere.

Kendisi, kitaplari ve tiyatro oyunlari hakkinda daha cok bilgi bulabileceginiz sitesine www.djerassi.com tiklayarak ulasabilirsiniz.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
sozcubukcu
Tarih: 02.11.2007
O degil de, Carl Djerassi, kadinlari en iyi anlayan 50 erkek siralamasinda, George Clooney'dan sonra ikinci sirada yer almis, Dogum kontrol haplarini bulmasindan dolayi. :).
sozcubukcu
Tarih: 02.11.2007
http://www.gazetevatan.com/root.vatan?exec=haberdetay
&tarih=16.02.2007&Newsid=108877&Categoryid=1
tunye
Tarih: 02.11.2007
''Liberal ve bağımsız bir kadın, kendi doğurganlığının da yetkilisi olmalıdır"
fkaradas
Tarih: 04.11.2007
Benim de en merak ettigim bilim adamlari arasinda yer alir Djerassi. Mesela grup toplantilari nasil bir havada geciyordur acaba bu adamin?
Bir de dusunsenize bu adamin grubunda calismak buyuk bir sorumluluk gerektirir. Kim bilir belki yazdigi kitaplardan birinde sizden bahsederse size nasil bir rol bicecek?
tunye
Tarih: 04.11.2007
hehe:)çok komik olurdu.sırıtarak yanina gelip "ya güzelim be benim son kitap çok bilimsel oldu senin aşk meşk işlerinden azcık serpiştirivedim idare ediver"diyor.eh be carl abi bana bunudamı yapacaktın;)
tunye
Tarih: 12.11.2007
"SEVİMLİ ADAM CARL" heryerde karşıma çıkıyor öyleki harıl harıl biyokimya çalışırken sayfa çevirince karşıma kim çıksın?bizim CARL;)kısa bir soru cavap niteliğide yazı mevcut kitaba ulaşmak isteyenler için kitap bilgileri şöyle:

ISBN/ISSN 0030244269
Yazarlar Campbell, Mary K.
Basım Bilgileri 3rd ed.. -- Philadelphia : Saunders College Publishing, 1999
Fiziksel Nitelik xxiii, 724, 55 p. : ill. ; 26 cm.
Konu Başlıkları Biochemistry


Cilt/Kopya No/İlinti k.1
Özellikler [Kitap] [Basılı : Kağıt] [Latin : İngilizce] [Satın
fkarakoyun
Tarih: 21.02.2008
Paylaşıma teşekkürler... Carl Djerassi Adını daha öncede duymuştum...insanlığa katkılarından dolayı teşekkür ederiz.organik bir kimyacının the pill sentezlemesi Harika ...Yalnız şiirlerini çok merak ediyorum :)))ulaşmaya çalışacağım.../...?...


Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com