Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Herhangi biri basiti karmaşık hale getirebilir ama sadece yaratıcılık, karmaşık olani basit yapabilir.
Charles Mingus
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 02.10.2004
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Biyokimya Sağ ok Biyokimya Hakkında Genel Bilgiler
9053 kez okundu.


Biyomoleküllerin Yapı Tayinine Dair..

Biyomoleküllerin yapı tayini, biyokimyanın, özellikle 1950'li yıllardaki en çetrefilli konularından biriydi. Daha önce dedigim gibi karbohidratların ve lipidlerin yapıları görece basit olduğundan, esas sorun proteinler ve nükleik asitlerin yapılarındaydı. Yalnız burada önemli bir fark DNA'nın tek bir yapısı varken, proteinlerde her bir proteinin yapısının ayrı ayrı bulunma zorunluluğudur.

Proteinlerin yapısına çözüm girişimleri daha önce başlamasına -1940'lar- rağmen, DNA'nınki daha önce bulunmuştur. Bazı X-ışını fotoğrafları, teorik çalışmalar ve daha önce yapılmış bazı çalışmaların ışığında -misal Chargaff'ın bulguları- Watson ve Crick 1953'te DNA'nın yapısını buldular.

Burada bir ayrım daha yapmak gerekir ki, bu da DNA dizilimi ile DNA'nın yapısı arasındaki farktır. Öyle ki DNA'nın yapısı 1953'te bulunurken, herhangi bir DNA'nın baz diziliminin bulunması 1977 senesinde, Frederick Sanger tarafından gerçekleştirilmiştir. Şu meşhur İnsan Genom Projesi de insanda bulunan kromozomların baz diziliminin bulunmasından başka bir şey değildir.

Proteinlere geldiğimizde, dizilimi bulunan ilk proteinin insulin olduğunu ve bunun 1955'te yine Frederick Sanger tarafından yapıldığını görürüz. Aynı yıllarda Max Perutz ve John Kendrew myoglobin ve hemoglobin proteinlerinin 3-B yapılarını X-ışını kristallografi yöntemini kullanarak bulmaya çalışıyorlardı, ve 1957 ve 59'da bu iki proteinin yapısı keşfedildi.
Burada önemli bir diğer nokta, dizilimleri bulmak için kullanılan yöntemle 3-B yapısını bulmak için kullanılan yöntemin farklılığıdır. İlki için kimyasal yöntemler kullanılırken, ikincisi için kristallografi kullanılır. Ve molekülün baz veya amino asit dizilimini bulduğunuzda, bu bilgi size bu molekülü yapay olarak sentezleme imkanı vermesine rağmen, 3-B yapısı hakkında hiçbir fikir vermez. Dolayısıyle mesela bir reseptör-almaç için bir ilaç dizayn etmek istiyorsanız mutlaka o almacın 3-B yapısını bilmek zorundasınız ki bu da çok çetrefilli, yılanlı bir yoldur.
Bu arada yapısal biyoloji (Structural biology) biyolojide hala gözde olan dallardan biri...ı




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com