Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Üç tür yalan vardır: yalan, kahrolası yalan ve istatistik
Benjamin Disraeli
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 13.03.2005
Kategori: Organik Kimya Sağ ok Organik Kimya Sağ ok Organik Kimyada Sentezler
7516 kez okundu.


Asimetrik Sentezde Doğrusallık

Asimetrik sentez ve önemi hakkında şimdiye kadar yazıldı, çizildi.. Şimdiyse sıra bu sentez çeşidindeki doğrusallık kavramını açıklamakta..

Enantiyomerik fazlalık terimi (ingilizcesi enantiomeric excess) organik kimyada sıkça geçen bir terimdir ve bir molekülün enantiyosaflığının derecesini göstermek üzere ortaya atılmıştır.

ef = (nR-nS)/(nR+nS) şeklinde ifade edilebilir. (R ve S bileşiğin iki enantiyomerini temsil eder, ayrıca mol sayısı yerine derişimler de pekala kullanılabilir.)

Şimdi asimetrik sentezde iki önemli değişkenimiz kullandığımız katalizörün veya başlangıç maddesinin ef'si ile ürünün ef'sidir. (Tabi burada sıcaklık, çözücü gibi değişkenleri saymıyorum.) Daha önce yazdığımız Organik kimya çalışma soruları yazısının 2. sorusunda bu iki değişken arasındaki ilişkiyi hız sabitleri cinsinden sormuştuk. O sorudaki katalizör etkisi olayın en basite indirgenmiş halidir çünkü katalizörün başlangıç maddesiyle bir kompleks yapma durumu göz ardı edilmiştir; ama verdiği sonuç itibariyle epey faydalıdır. Sorunun yanıtı, B ürünü ve L de katalizörü temsil etmek suretiyle

ef(B) = [(k1-k2)/(k1+k2)]x ef(L) şeklinde gösterilebilir.

Bu çok faydalı bir sonuçtur, çünkü ürünün rasemikleşme hızının çok düşük olduğu durumlarda, onun ef'si hakkında bize bir fikir verir. Öncelikle, ef(B) nin ef(L) ye karşı grafiğini çizdiğimizde eğimi (k1-k2)/(k1+k2) olan bir doğru elde ettiğimizi görürüz.

Düşününüz ki, L katalizörümüzün bir enantiyomeri B'nin bir enantiyomerini hızlı bir şekilde, diğerini ise daha yavaş bir şekilde oluştursun. Bu durum L'nin diğere enantiyomeri için de tam ters biçimde geçerlidir. Bu hızlara karşılık gelen hız sabitleri k1 ve k2 ile gösterilmiştir. Şimdi k1'in k2'den çok çok büyük olduğu bir durumda (k1-k2)/(k1+k2) bölümü 1'e yaklaşır; bu da katalizörün seçiciliği çok fazla demektir ve ef(B) ef(L)'ye eşittir. Tersine k1'in k2'ye eşit olduğu durumda eğimimiz ((k1-k2)/(k1+k2)) 0 olur, yani katalizörün hiç seçiciliği yoktur ve ef(L) ne olursa olsun ürünümüz rasemik olur.

Tüm bunlardan çıkan sonuç, bu denkleme göre, katalizörümüzün enantiyomerik fazlalığından daha yüksek bir ef'ye sahip bir ürün elde edemeyiz. Ve grafiğimizin eğimi, L katalizörünün seçiciliğine bağlıdır.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com