Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Öğretme sanatı, aslında buluşlara yardımcı olma sanatıdır
Mark Van Doren
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


! Dikkat:
Görmek istediğiniz yazı, daha önce yayınlanan aşağıdaki yazılarla ilişkilidir. İsterseniz önce bu yazıları okuyun/inceleyin.

İlişkili Yazılarİlişkili Yazılar

  1. Amino Asitler-1
  2. Amino Asitlere Genel Bir Bakış



Tarih: 20.10.2003
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Biyokimya Sağ ok Biyokimyasal Bileşikler
136824 kez okundu.


Amino Asitler-2

Amino asitleri amino asit yapan iste bu sahip olduklari R gruplaridir diyebilirim. Enzimlerin 3 boyutlu yapisini büyük ölcüde etkileyen bu R gruplari, enzim cesitliliginin de yegane sebebidir.

Amino asitlerin amforetik yani hem asit hem baz gibi davranmasi sahip oldugu amin (bazik) ve karboksilik asit gruplarindan dolayi kolayca anlasilabilir. Ortamin pH ina göre degisen bir denge ile amino asitler iyonik yapida bulunurlar. Bagli bulunan R gruplarinin etkisini düsünmeden konusacak olursak - ki bu etki asidik ya da bazik grup icerenler icin oldukca belirleyici bir etkidir - amino asitler nötral pH a yakin pH degerlerinde, cift iyon (zwitterion) halinde bulunur. Yani, amino grubu karboksilik asitin asidik hidrojeni alip, arti yüklü halde iken karboksilik asit grubu da hidrojenini verdigi icin eksi halde bulunur. Bu bir denge tepkimesi olup, amino asitin amin grubunun bazligina ve karboksilik asitin asitlik kuvvetine dogrudan ilintilidir. Asidik ortamda amino asitlerin amin grubu proton alarak arti yüklü halde bulunur. Tam tersi olarak da bazik ortamda karboksilik asit grubu eksi yüklü olarak bulunur. Ama herhangi bir pH degerinde bu yüklü haldeki amino asit türlerinin (türleri dedim ama formlari demek daha kolay anlasilabilir olabilir, türlerinden amino asit cesitleri anlasilmaz umarim.) tamami az ya da cok bulunur. Ama her amino asitin öyle bir pH degeri vardir ki, mevcut amino asit türlerinin (protonlanmis, protonunu kaybetmis, protonu asitten amine gecmis vs.) toplam yükü sifirdir. Iste amino asitlerin net yükünün sifir oldugu bu pH degerine de izoelektronik nokta denir ve pI ile gösterilir. Formüle filan gerek de yoktur. Birazcik analitik kimya herseyi cözer. Net yükün sifir oldugu pH olarak tanimlandigi icin arti yüklü aminoasit türünün derisiminin, eksi yüklü olanlarina esit oldugu pH, basit denge denklemleriyle kolaylikla bulunur.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
mcelik
Tarih: 20.01.2015
Anlatımlar güzel olmuş. Elinize sağlık.


Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com