Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Herhangi biri basiti karmaşık hale getirebilir ama sadece yaratıcılık, karmaşık olani basit yapabilir.
Charles Mingus
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 26.02.2004
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Biyokimya Sağ ok İlaç Kimyası
8228 kez okundu.


Farmakoloji ve Bilimum Türevi

Farmakoloji için en geniş anlamda ilaç bilimidir diyebiliriz. Taa eski zamanlarda Mısırlılar ve Çinliler bitkilerden, hayvanlardan ve çeşitli minerallerden faydalanarak bazı hastalıkları iyileştiriyorlardı. Modern bilimin gelişmesinden farmakoloji de nasibini almıştır; 1897'de Felix Hoffman asetil salisilik asidi sentezledi, 1899'da da patentini aldı (ayrıntılı bilgi için bakınız). Bundan sonra da bir ilaç furyasıdır gidiyor işte..

Farmakoloji günümüzde değişik disiplinlerle değişik ilişkiler kurmuştur. (zaten nöropsikofarmakoloji gibi üçlü çaprazlamalar yapılan bir çağda ne bekliyordunuz ki?) Mesela tıpçılar hangi ilacın hangi hastalığın tedavisinde kullanıldığı, ne tür yan etkileri olduğu, neleri önlediği vs. ile ilgilenirler daha çok ve bu yüzden tıbbi farmakoloji (medical pharmacology) diye bir dal yaratılmıştır. Tıpla ilgili bir başka alan klinik farmakolojidir ve bu dal, ilaçların hastalar ve sağlıklı gönüllüler üzerindeki etkilerini araştırır.

Eğer bir doktorla yakından tanışmışlığınız varsa, ilaçların molekül yapılarının ve onların bu düzeydeki etki mekanizmasının onları pek de ilgilendirmediğini farketmişsinizdir. İşte bu şekilde ilacın moleküler yapısıyla, etki merkeziyle (site of action) ve onun reseptörüyle ilgilenen dal biyolojiden çıkmıştır ve moleküler farmakoloji adını alır. Bundan başka mesela toksikoloji denen bir dal vardır ki, resmi tanım onu kimyasalların tek tek hücrelerden karmaşık ekosistemlere kadar olan canlı sistemler üzerindeki istenmeyen (toksik) etkilerini inceleyen farmakoloji dalı diye tanımlıyor.

Biyolojiden biraz daha bu tarafa kayıp da kimyaya geldiğimizde organik kimyanın işe girdiğini ve ilaçların sentez aşamalarıyla ilgilendiğini görürüz. Tabi burada asimetrik sentezin ve ilaç dizaynının ayrı bir önemi vardır. Dikkat ettiyseniz büyük bir hata yaptım ve buraya kadar eczacılık fakültesiden hiç bahsetmedim, oysa bu dalla esas ilgilenen onlar ve farmakognozi, farmasötik kimya gibi birçok alt dala sahipler... Tüm bunlardan başka nörofarmakoloji, kardiyovasküler farmakoloji, kemoterapi gibi birçok alt ve yan (çapraz) dalı vardır bu bilim dalının...eee naparsınız, kolay mı onca insanı iyileştirmek..




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com