Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Herşey mümkün olduğu kadar basit yapılmalı; ama daha basit değil.
Albert Einstein
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com




Alçak Yoğunluklu Polietilen (AYPE) ile Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE) Arasındaki Fark

Molekül yapısının ayarlanması ve katkı ilavesi ile istenen özelliklerde polietilen üretmek mümkündür. Polietilen zincirindeki dallanmalar kristalliğin derecesini tayin eder. YYPE (Yüksek yoğunluklu polietilen) de dallanma çok az olup molekül yapısı doğrusaldır. Bu sebepten moleküller daha rahat bir şekilde bir araya gelebilirler. (yani daha düşük hacimde toplanırlar, yoğunluk ve sertlik de yüksek olur) AYPE (Alçak yoğunluklu polietilen) de ise dallanma fazla olduğundan moleküller birbirinden daha uzaktadır. Hacim genişlediği için de yoğunluk daha düşüktür. Moleküler yapılarındaki bu farklılık doğal olarak kullanım alanlarının da farklı olmasına yol açar.

YYPE'nin nerelerde kullanıldığına bir bakalım: Bildiğimiz meşrubat kasaları, çöp ve yağ bidonları, deterjan ve şampuan şişeleri (Şampuan kutusunun altına bakarsanız çoğunda HDPE yazısını görürsünüz :) sulama boruları, vs..

AYPE'ye gelince de; Tel kaplama (kablo kılıfı), seralık brandalık filmler, gıda ve ambalaj filmleri, oyuncaklar, şişe kapaklarını sayabiliriz.

Tabi burada belirteyim de sonradan yanlış anlaşılma olmasın. Plastiklerde genelde bir çok tür birbirinin yerine kullanılabilir. Örneğin önceden alışveriş merkezlerinden aldığımız poşetler AYPE'den üretiliyormuş, sonradan YYPE ile daha ince film çekilebildiğini farkeden film üreticileri hammaddeden tasarruf etmek için YYPE'ye geçmişler. Yukarıda bidonlar YYPE'dir dedim mesela, ama adam isterse AYPE'den de bidon yapar. Ha ne olur iki bidonun dayanıklılıkları, fiziksel özellikleri farklı olur.
"Sen YYPE dedin diye aldıydım AYPE çıktı benim bidonum!" diye şikayete gelmeyin yani :)




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com