Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Çok şanslı olmamı çok çalışmama bağlıyorum.
Thomas Jefferson
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 05.04.2006
Kategori: Kimya Dükkanı Sağ ok Kimya Dükkanı Sağ ok EdebiKimya
4179 kez okundu.


Beklenmedik Bir Ürünün Düşündürdükleri

- Yeni bir tepkime denerken, umulmadik bir ürün elde etmek kötü birsey mi?

- Kötü birsey degil elbette ki. Ama cok da marifet olan birsey de degil her zaman. Yepyeni bir molekül sentezlemek isin zor kismi degil. Zor kismi sentezlenen maddenin anlamlandirilmasi. Yani bu yaptigin molekülün herhangi bir amaci olmadikca ve bu ürün genel bir sonuc olmayinca "beklenmedik" ürün deyip sonucu o noktada birakmak durumunda kalabiliyorun. Ama bazen de bu "beklenmedik" ürünler, senin esas molekülün de olabilir. Simdi böyle bir durumda bunun üzerine düsünmek gerek. Nasil bir sonuc cikartilabilir böyle bir durumda? Bu "beklenmedik" elde edilen molekül, genel bir tepkimenin sonucu mu yoksa, bu maddeye özel birsey mi yani cok spesifik bir tepkime mi? - peki bu maddeyi urettin iyi hos da bu madde senin deneyinin geri kalan kismina kotu bi etkide bulunuyor mu?

-Simdi bastan izah edeyim. Diyelim ki, benzer bazi maddelerle degisik bir tepkime gerceklestigini bulduk. Is bununla bitmiyor hic bir zaman. Bu yeni tepkimenin, "benzer" diger moleküllerle de olup olmadigini görmek, denemek, tepkimenin "genel" oldugunu ortaya koymak gerekiyor. Ancak arada bazi denemelerde "benzer" maddeler, "beklenmedik" ürünler cikartarak "genel"den sapabiliyorlar. Simdi bu "genel"e uymamasi nedeniyle ilk bakista pek de iyi birsey degil. Ancak, caresiz bir durum söz konusu degil. Yapilan tepkimenin kosullariyla oynayip, farkli katalizor, degisik cözücü gibi farkliliklar ile "beklenen" ürünü elde etmek mümkün olabilmekte. Eger ki bunda basarili olunursa bu gercekten de güzel birsey. Yani tepkime hem genele uyuyor hem de, farkli kosullarda daha "baska" bir madde ortaya cikartmakta. Aslinda buna günlük hayattan, mutfaktan benzerlikler kurarak anlatmak mümkün olabilir.

- yemek yapmak gibi.

- Evet aynen. Labi bir cok sekilde mutfaga benzetmek mümkün. Bu durum icin düsünecek olursak, ayni sebzeyi kullanip farkli tariflerle bambaska yemekler, tatlar elde etmek mümkün. "Beklenmedik" ürünlerin anlattigi cok sey olabilmekte aslinda ve bu bazen cok faydali ve güzel bir durumdur organik kimyaci icin. Bu konu aslinda epey uzatilabilir ama aslinda bu tür calismalarda, benim kafami yoran baska birseyler var.

- ne gibi

- Tipki sanat sanat icin mi, toplum icin mi tartismasi gibi bir durum. Mesela, bir yöntem gelistirmeye calisiyorsun ve bambaska bir ürün elde ediyorsun. Ve bunu literature kazandirip cekilmeli ve ileride bunu kullanacak birileri mutlaka bulunur mu demeli yoksa bunun üzerine gidip, bir uygulama bulmak icin ugrasmali mi? Elbette ki önemli olan önce bir yöntem gelistirmek ve yepyeni bir tepkime bulabilmek. Ve sonrasinda bunun uygulanabilirligini göstermek herhangi faydali olabilecek bir maddenin sentezinde. Ancak iste bu uygulama kismini herkes kendisi yapmayabiliyor. Bu durumda da bir nevi literatur fazlaligi olusturma gibi bir durum olusuyor. Ancak, hali hazirda var olan ve iyi calisan bir tepkime icin baska bir katalizor gelistirmenin ilk bakista cok abesmis gibi gözükmesi normal. Ve bu durumda, yapilan seyin bilim adina ne kadar anlamli oldugu tartisma söz konusu. Ama karsit bir fikir olarak da söyle denebilir. Her tepkimenin zayif bir noktasi vardir. Her türlü maddede calismayabilir. Ama sentezlenen farkli katalizorler, degisik yöntemler, bir tepkimenin tamamlanmasina faydasi dokunan bulmacanin parcalari gibidir. Bambaska bir madde ile denenen ayni tepkime klasik yöntemlerle calismazken, sonradan türetilen yeni katalizor ve yöntemlerle, kosullarla calisir hale gelebilir. Ama tüm bunlar muglak seyler. Yani belirsiz, birileri bunu kullansin diye ciltler dolusu yeni katalizorler, yeni kosullar bulunmakta. Ve bunun faydasinin dokunuldugu seyler de var sonucta. Yillar yili kullanilmayip, aradan uzun zaman gectikten sonra tarihin tozlu sayfalarindan ortaya cikan bir cok katalizor, yöntem, tepkime var. Bilimin didisinin didisi yapiliyor olabilir ama bu gayet normal birsey. Bulmacanin bosluklari fazla kalmayinca (nisbeten) kücülen parcaciklar ile artik doldurmak pek de kolay olmuyor ama doldurulmasi icin de gerekli olan seyler bunlar. Kafalardaki soru isaretlerinin kaldirilmasi icin de bu tür calismalarin faydasi oldukca büyük. Yani halihazirda gelismis ama mükemmel olmayan tepkimelere yeni katalizör, kosullar ve yöntemler gelistirmek.

Biraz daginik oldu, kafamda cok sey var daginiklar ama umarim sizin de kafanizi karistirabilmisimdir. :).

Not: Sohbet ve sorulari icin shisha'ya tesekkürler.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com