Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Hakiki arkadaşlık sıhhatten farksızdır, kıymeti ancak elden gittikten sonra anlaşılır
Golti
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 03.06.2003
Kategori: Kimya Dükkanı Sağ ok PratiKimya Sağ ok Gıda Kimyasalları
12914 kez okundu.


Aspartam

Iki adet aminoasitin (aspartik asit ve fenilalanin)birlesmesi sonucu olusan bir dipeptit olan aspartam optikce aktif bir maddedir.



Diet urunlerde oldukca sik kullanilir. Sekerden 200 kat daha tatlidir. Ayrica optikce aktifligin biyolojik sistemlerde nasil bir farklilik olusturdugunu gosteren cok guzel orneklerdendir. Soyle ki: dogadaki aminoasitlerden yapilan aspartamin tadi tatli iken, aminoasitlerin diger enantiomerlerinden yapilan yani sonuc olarak aspartamin ayna goruntusu olan aspartamin tadi, digerinin tam zitti olarak acidir. Buna benzer ornekleri cogaltmak mumkun aslinda ama bu baska bir yazinin konusu olur.

Aspartam dogada bulunan aminoasitlerden yapiladigindan oldukca tehlikesiz gibi gorunse de (zaten yedigimiz proteinli besinlerden de aliyoruz ayni aminoasitleri iceren polipeptitleri), son yillarda iddialara gore sinir ve sindirim sisteminde olumsuz etkiler olusturmaktadir. Aspartam vücudumuzda sindirildiginde ilk etapta fenil alanin, aspartik asit ve metanol olusturmaktadir. Fenil alanin ve aspartik asit beyinlerdeki nöronlar arasinda bilgi tasiyan nörotransmitter olarak davranmaktadir. Vücutta fazla alinmasi durumunda, bazi nöronlarin ölmelerine neden olmaktadir. Metanol ise vücut icin oldukca zararli bir moleküldür. Elbette ki normal miktarlardaki aspartam tüketimi zehirli olabilecek düzeyde bu maddelerin vücutta olusmasina neden olmamakta ama eEn iyisi hersey de oldugu gibi kullanilan maddelerin dozunu abartmamak ya da yapay olan gidalardan mumkun mertebe uzak durmak. ikinci sik en iyisi ama su zamanda bunu yapabilmek pek de mumkun gorunmuyor.




Üye Yorumları

Yazar Mesaj
 

Henüz yorum eklenmedi! İlk yorumu sen yap!



Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com