Kimyasanal.com Kimyasanal.com Kimyasanal.com
Kimyasanal.com
Aptal biri ile tartışırken, onun da aynı şeyi yapmadığından emin ol.
Ahmet Haşim
Kimyasanal.com
Kimyasanal.com


Tarih: 19.10.2003
Kategori: Disiplinlerarası Kimya Sağ ok Biyokimya Sağ ok Biyokimyasal Bileşikler
140081 kez okundu.


Amino Asitler-1

Amino asitler, yapılarında amino -NH2 ve karboksilik asit -COOH gruplarını içeren moleküllerdir ve canlılarda çok değişik fonksiyonlara sahiptirler. Genelde biz onları sadece proteinlerin monomerleri olarak biliriz ama doğada bulunan 300 amino asidin yalnızca 20'si proteinlerde bulunur.

Proteinlerin yapısında bulunan bu 20 amino asit L-α-amino asit olarak adlandırılırlar. Buradaki α ön eki, moleküldeki α- karbonuna hem amino hem de karboksilik asit gruplarının bağlı olduğunu gösterir. L-ön ekiyse daha ziyade molekülün stereokimyasıyla alakalıdır. Aşağıdaki şekilde gördüğünüz üzre α karbonuna -H,-NH2,-COOH ve bir de -R grubu bağlıdır ve bu karbon R grubunun -H olduğu glisin dışında diğer tüm amino asitlerde, 4 farklı grubun bağlı olduğu bir stereojenik merkezdir. Bu yüzden bu α-amino asitler kiraldir ve L ön eki sola çeviren anlamına gelen Levarotatoryden gelir; molekülün de L-gliseraldehit ile aynı mutlak konfigürasyona sahip olduğunu gösterir.


Gelelim bu R gruplarına... Demin de bahsettiğim gibi amino asitlerde bulunan bu R grubu en basit haliyle -H olabileceği gibi çok değişik şekillere girip amino aside farklı özellikler katabilir. Mesela onu asidik veya bazik yapabileceği gibi, aromatik, apolar alifatik veya nötral polar yapabilir. α-amino asitlerin tam bir listesini burada bulabilirsiniz.




! Dikkat:
Görmek istediğiniz yazıya aşağıdaki yazılar iliştirilmiştir. İlişkilendirilen bu yazılar şunlardır.

Red Bulletİlişkilendirilen Yazılar

  1. Amino Asitler-2
  2. Amino Asitlere Genel Bir Bakış



Üye Yorumları

Yazar Mesaj
edegirmenci
Tarih: 11.05.2007
Amino asitlerle ilgili bilgileri gecen sene ayrintilari ile ögrendim. Biyokimya gercekten cok güzel bir dal. kisinin kendisini,yedigini, ictigini tanimasi harika.
Yalniz bir sey söylemek istiyorum. Yüklü Polar Zincire Sahip Aminoasitleri de negatif yüklü "gulutamik asit (glutamat) ve aspartik asit (aspartat)" ve pozitif yüklü "lizin, arginin ve histidin" seklinde bir gruplandirma ile daha kolay ögrenilirlik saglayabilirdi.


Copyright © 2004-2024 - https://www.kimyasanal.com